EKOLOGIJA SPAŠAVA SVET

OVAJ BLOG SADRŽI ZNANJA O MNOGIM BILJKAMA I SAMOJ EKOLOGIJI

« O BILJKAMA:LALA | Main | O BILJKAMA:POLJSKA RUŽA »

O BILJKAMA:RUŽA
2013/02/03,21:52

Ружа (лат. Rosa) је род дрвенастих биљака из фамилије Rosaceae. Узгаја се због лепих мирисних цветова и до данас постоје многи хибриди и култивари ружа који се међусобно разликују по боји и изгледу цвета, мирису и постојању трнова. Постоји велики број дивљих ружа, чији се плод (шипак, шипурак) богат витамином Ц користи у исхрани и за припрему чајева. Од око 100 врста рода Rosa у Србији расте двадесетак.

Ружа се поред своје лепоте и мириса као украсно цвеће користи у: козметици, медицини и кулинарству.             RUŽA U KOZMETICI:Ружа се у козметици користи најчешће као етерично уље или се мирис (екстракт) додаје у парфеме, шампоне или разне креме.                       RUŽE U KULINARSTVU:
У кулинарству ружа често служи као зачин али се у неким крајевима (Бугарска) прави слатко или џем од руже а као посластица најпознатији је ратлук са укусом руже.                        RUŽA U MEDICINI:Ружа (нарочито дивља ружа шипак) се раније (и данас) користила за чајеве против разних тегоба а данас се састојци руже и шипка користе за справљање леkova.

Коментари

Додај коментар





Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu